poniedziałek, 17 czerwca 2024

Forni Rossi 543 Wilda



Żółty budynek przy ulicy Niedziałkowskiego na Wildzie naznaczony kilkoma przypadkowymi graffiti jest formalnie zabytkiem choć technicznie stoi mniej niż 30 lat. Jak to możliwe? Przed laty na zabytkowych fundmentach postawiono nowe mury. Zapis w rejestrze zabytków pozostał przez co usunięcie ze ścian wesołej twórczości wildeckich malarzy nie jest takie proste. 




Tak jest na zewnątrz, w środku to już inny świat. Forni Rossi była pierwszą w Poznaniu certyfikowaną pizzerią neapolitańską. Certyfikat w tym wypadku faktycznie coś znaczy (nie jak w przypadku poznańskich rogali marcińskich) bo wydawany jest przez włoskie zrzeszenie AVPN The True Neapolitan Pizza Association (Associazione Verace Pizza napoletana,AVPNczuwające nad tym aby niezależnie od zakątka geograficznego pizza była bliska neapolskiemu oryginałowi. Restauracja otworzyła się w 2014 roku. Wtedy w Poznaniu mało kto wiedział o napoletanie. 

Pizza neapolitańska to tradycyjna włoska pizza, pochodząca z Neapolu. Charakteryzuje się cienkim, miękkim ciastem, które jest lekko puszyste na brzegach (tzw. "cornicione"). Ciasto przygotowuje się z mąki typu "00", drożdży, soli i wody. Jest ono wyrabiane ręcznie, a następnie pieczone w bardzo wysokiej temperaturze (około 485°C) w piecu opalanym drewnem przez bardzo krótki czas (60-90 sekund).

Klasyczna pizza neapolitańska występuje w dwóch podstawowych wariantach:

  1. Margherita - z sosem pomidorowym, mozzarellą (najlepiej z mleka bawolego), świeżą bazylią i oliwą z oliwek.
  2. Marinara - z sosem pomidorowym, czosnkiem, oregano i oliwą z oliwek.

Pizza neapolitańska jest chroniona przez specjalne regulacje (m.in. przez Unię Europejską jako "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność"), które określają sposób jej przygotowania i składniki, aby zachować jej autentyczność.



Klasyka klasyką ale mnie absolutnie porwała napoletana z mortadelą, wędzoną burratą i konfiturą figową czyli spokojnie najbardziej ekstrawagancka pozycja w karcie. Zapomniałbym - jej brzegi posmarowane są masłem pistacjowym. 



Jest też taka carbonara z paseczkami guanciale (co wam przypomina na pierwszy rzut oka?) i serem pecorino romano. Carbonara bywa wśród rodaków kością niezgody jak polityka czy piłka nożna i czasem bardziej dzieli niż łączy (śmietana temu winna), tu fani tradycji mogą jeść spokojnie. 




Forni Rossi 543 Wilda Poznań Centrum

Ul. Niedziałkowskiego 28

Facebook


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gdzie zjeść w Poznaniu?

Pierwszy albo drugi raz w Poznaniu? Dla ułatwienia wyboru restauracji przygotowałem poniższe zestawienie. To dziesięć zgoła różny...